Απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους μετανάστες

Απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους μετανάστες

Αρ. Πρωτ. 12699/08.03.2011

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Προστασίας του Πολίτη

Μεγάλα κονδύλια που προορίζονται για τη μεταναστευτική πολιτική χάνει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκατομμύρια ευρώ καταβάλλει η Ε.Ε. στην χώρα μας για τους μετανάστες και για τη βελτίωση της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά η ολιγωρία της Κυβέρνησης καθιστά αδύνατη την απορρόφησή τους. Πρόκειται για έκτακτη χρηματοδότηση στο πλαίσιο των «Επειγόντων μέτρων» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων. Η Ελλάδα χάνει κονδύλια για την πολιτική της προς τους μετανάστες και δίνει πολλά σε ΜΚΟ. Η τακτική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς τη χώρα μας κάθε χρόνο ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Ειδικά για το πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής, η χρηματοδότηση γίνεται κατά 75% από την Ε.Ε. και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Η Κυβέρνηση έως τώρα δεν έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο απορρόφησης των εν λόγω κονδυλίων. Δεδομένου του εύθραυστου κλίματος στη γύρω περιοχή, των πρόσφατων επεισοδίων στη Νομική Σχολή Αθηνών και των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, οφείλει να καταθέσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την απορρόφηση αυτών των επιδοτήσεων. Η Ε.Ε. διαθέτει στα κράτη-μέλη συγκεκριμένα εργαλεία και πόρους για τη χάραξη πολιτικών για τη μετανάστευση. Οφείλει, όμως, η Κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να παρουσιάσουν έναν συνολικό σχεδιασμό για την απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε., αναφορικά με τη χάραξη μιας στρατηγικής στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής;

Απαντήσεις Υπουργείων

Απάντηση Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης